Summary of the scientific report of the study
BELLASSEN, Valentin
Centre d'économie et de sociologie rurales appliquées à l'agriculture et aux espaces ruraux [CESAER]
Centre d'économie et de sociologie rurales appliquées à l'agriculture et aux espaces ruraux [CESAER]
BERNARD-MONGIN, Claire
Innovation et Développement dans l'Agriculture et l'Alimentation [UMR Innovation]
Innovation et Développement dans l'Agriculture et l'Alimentation [UMR Innovation]
CERDAN, Claire
Département Environnements et Sociétés [Cirad-ES]
Innovation et Développement dans l'Agriculture et l'Alimentation [UMR Innovation]
Département Environnements et Sociétés [Cirad-ES]
Innovation et Développement dans l'Agriculture et l'Alimentation [UMR Innovation]
DAURÈS, Fabienne
Aménagement des Usages des Ressources et des Espaces marins et littoraux - Centre de droit et d'économie de la mer [AMURE]
Aménagement des Usages des Ressources et des Espaces marins et littoraux - Centre de droit et d'économie de la mer [AMURE]
FRIED, Guillaume
Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail [ANSES]
Laboratoire de la santé des végétaux [LSV]
Unité entomologie et plantes invasives [LSV Montpellier]
Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail [ANSES]
Laboratoire de la santé des végétaux [LSV]
Unité entomologie et plantes invasives [LSV Montpellier]
HUET, Sarah
Centre d'économie et de sociologie rurales appliquées à l'agriculture et aux espaces ruraux [CESAER]
Agroécologie [Dijon]
Centre d'économie et de sociologie rurales appliquées à l'agriculture et aux espaces ruraux [CESAER]
Agroécologie [Dijon]
LEVREL, Harold
Muséum national d'Histoire naturelle [MNHN]
Centre d'Ecologie et des Sciences de la COnservation [CESCO]
Centre International de Recherche sur l'Environnement et le Développement [CIRED]
Muséum national d'Histoire naturelle [MNHN]
Centre d'Ecologie et des Sciences de la COnservation [CESCO]
Centre International de Recherche sur l'Environnement et le Développement [CIRED]
MORANT, Clémence
Direction de l'Expertise scientifique collective, de la Prospective et des Etudes [DEPE]
Direction de l'Expertise scientifique collective, de la Prospective et des Etudes [DEPE]
DONNARS, Catherine
Direction de l'Expertise scientifique collective, de la Prospective et des Etudes [DEPE]
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Direction de l'Expertise scientifique collective, de la Prospective et des Etudes [DEPE]
Language
en
Rapport
This item was published in
2025p. 12 p.
Abstract
The 2021 French Climate and Resilience Act introduced an Eco-labelling display on food products to inform consumers of the environmental cost of their purchases. The construction of this eco-labelling scheme has given rise ...Read more >
The 2021 French Climate and Resilience Act introduced an Eco-labelling display on food products to inform consumers of the environmental cost of their purchases. The construction of this eco-labelling scheme has given rise to significant methodological work with stakeholders. An interim assessment highlighted the difficulty of capturing all the dimensions of biodiversity. With this in mind, the Ministries of Ecological Transition and Agriculture and Food, along with ADEME, called on INRAE and Ifremer in 2022 to better document this biodiversity component, focusing on production practices. In order to inform public policy more widely, the public authorities have chosen to rely on voluntary standards that require the certification of practices. The development of these voluntary standards are also at the heart of many debates on the relationship between sustainable production and consumption. The study, entitled «BiodivLabel», was carried out by a multidisciplinary committee of scientific experts from public research and higher education organizations.Read less <
English Keywords
Fishing
Aquaculture
Food product
Biodiversity
Food standards
Origin
Hal importedCollections