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hal.structure.identifierInstitut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer [IFREMER]
dc.contributor.authorULRICH, Clara
hal.structure.identifierPlantes et systèmes de culture horticoles [PSH]
dc.contributor.authorLESCOURRET, Françoise
hal.structure.identifierBiologie du fruit et pathologie [BFP]
dc.contributor.authorLE GALL, Olivier
hal.structure.identifierCentre d'économie et de sociologie rurales appliquées à l'agriculture et aux espaces ruraux [CESAER]
dc.contributor.authorBELLASSEN, Valentin
hal.structure.identifierInnovation et Développement dans l'Agriculture et l'Alimentation [UMR Innovation]
dc.contributor.authorBERNARD-MONGIN, Claire
hal.structure.identifierLaboratoire Agronomie et Environnement - Antenne Colmar [LAE-Colmar ]
dc.contributor.authorBOCKSTALLER, Christian
hal.structure.identifierDroit et changement social [DCS]
dc.contributor.authorBODIGUEL, Luc
hal.structure.identifierDépartement Environnements et Sociétés [Cirad-ES]
hal.structure.identifierInnovation et Développement dans l'Agriculture et l'Alimentation [UMR Innovation]
dc.contributor.authorCERDAN, Claire
hal.structure.identifierAgrosystèmes Biodiversifiés [UMR ABSys]
dc.contributor.authorBESSOU, Cécile
hal.structure.identifierAménagement des Usages des Ressources et des Espaces marins et littoraux - Centre de droit et d'économie de la mer [AMURE]
dc.contributor.authorDAURÈS, Fabienne
hal.structure.identifierDipartimento di Scienze Agrarie, Alimentari e Agro-ambientali
dc.contributor.authorDI LAURO, Alessandra
hal.structure.identifierDomaine expérimental de Saint-Laurent-de-la-Prée [DSLP]
dc.contributor.authorFARRUGGIA, Anne
hal.structure.identifierCentre d'Ecologie et des Sciences de la COnservation [CESCO]
dc.contributor.authorFONTAINE, Colin
hal.structure.identifierDroit et changement social [DCS]
dc.contributor.authorFRIANT-PERROT, Marine
hal.structure.identifierAgence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail [ANSES]
hal.structure.identifierLaboratoire de la santé des végétaux [LSV]
hal.structure.identifierUnité entomologie et plantes invasives [LSV Montpellier]
dc.contributor.authorFRIED, Guillaume
hal.structure.identifierDynamique et durabilité des écosystèmes : de la source à l’océan [DECOD]
dc.contributor.authorGASCUEL, Didier
hal.structure.identifierCentre d'économie et de sociologie rurales appliquées à l'agriculture et aux espaces ruraux [CESAER]
hal.structure.identifierAgroécologie [Dijon]
dc.contributor.authorHUET, Sarah
hal.structure.identifierMARine Biodiversity Exploitation and Conservation - MARBEC [UMR MARBEC]
dc.contributor.authorLAUGIER, Thierry
hal.structure.identifierInstitut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer [IFREMER]
dc.contributor.authorLE GALL, Morgane
hal.structure.identifierDirection pour la Science Ouverte [DipSO]
dc.contributor.authorLE PERCHEC, Sophie
hal.structure.identifierMuséum national d'Histoire naturelle [MNHN]
hal.structure.identifierCentre d'Ecologie et des Sciences de la COnservation [CESCO]
hal.structure.identifierCentre International de Recherche sur l'Environnement et le Développement [CIRED]
dc.contributor.authorLEVREL, Harold
hal.structure.identifierLaboratoire Interdisciplinaire Sciences, Innovations, Sociétés [LISIS]
dc.contributor.authorLOCONTO, Allison
hal.structure.identifierStructures et Marché Agricoles, Ressources et Territoires [SMART]
dc.contributor.authorLUCAS, Sterenn
hal.structure.identifierAgroécologie [Dijon]
dc.contributor.authorMARON, Pierre-Alain
hal.structure.identifierDirection de l'Expertise scientifique collective, de la Prospective et des Etudes [DEPE]
dc.contributor.authorMORANT, Clémence
hal.structure.identifierAgrosystèmes Biodiversifiés [UMR ABSys]
dc.contributor.authorMEROT, Anne
hal.structure.identifierCentre d'Ecologie et des Sciences de la COnservation [CESCO]
dc.contributor.authorPORCHER, Emmanuelle
hal.structure.identifierInstitut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer [IFREMER]
dc.contributor.authorQUIMBRE, Megan
hal.structure.identifierSanté et agroécologie du vignoble [UMR SAVE]
dc.contributor.authorRUSCH, Adrien
hal.structure.identifierDynamique et durabilité des écosystèmes : de la source à l’océan [DECOD]
dc.contributor.authorSAVINA-ROLLAND, Marie
hal.structure.identifierDynamiques et écologie des paysages agriforestiers [DYNAFOR]
dc.contributor.authorSIRAMI, Clélia
hal.structure.identifierLaboratoire d'étude des Interactions Sol - Agrosystème - Hydrosystème [UMR LISAH]
dc.contributor.authorVINATIER, Fabrice
hal.structure.identifierLaboratoire des Sciences de l'Environnement Marin (LEMAR) [LEMAR]
dc.contributor.authorZAMBONINO-INFANTE, Jose-Luis
hal.structure.identifierDirection de l'Expertise scientifique collective, de la Prospective et des Etudes [DEPE]
dc.contributor.authorDONNARS, Catherine
dc.date.issued2025
dc.description.abstractThe 2021 French Climate and Resilience Act introduced an Eco-labelling display on food products to inform consumers of the environmental cost of their purchases. The construction of this eco-labelling scheme has given rise to significant methodological work with stakeholders. An interim assessment highlighted the difficulty of capturing all the dimensions of biodiversity. With this in mind, the Ministries of Ecological Transition and Agriculture and Food, along with ADEME, called on INRAE and Ifremer in 2022 to better document this biodiversity component, focusing on production practices. In order to inform public policy more widely, the public authorities have chosen to rely on voluntary standards that require the certification of practices. The development of these voluntary standards are also at the heart of many debates on the relationship between sustainable production and consumption. The study, entitled «BiodivLabel», was carried out by a multidisciplinary committee of scientific experts from public research and higher education organizations.
dc.language.isoen
dc.subject.enFishing
dc.subject.enAquaculture
dc.subject.enFood product
dc.subject.enBiodiversity
dc.subject.enFood standards
dc.titleSummary of the scientific report of the study
dc.title.enAgriculture, aquaculture and fishing: impact of food standards on biodiversity Summary of the scientific report of the study
dc.typeRapport
dc.identifier.doi10.17180/91tv-5758
dc.subject.halSciences de l'environnement
bordeaux.page12 p.
bordeaux.type.institutionINRAE
bordeaux.type.institutionIfremer
hal.identifierhal-05126366
hal.version1
hal.origin.linkhttps://hal.archives-ouvertes.fr//hal-05126366v1
bordeaux.COinSctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:journal&rft.title=Summary%20of%20the%20scientific%20report%20of%20the%20study&rft.atitle=Summary%20of%20the%20scientific%20report%20of%20the%20study&rft.date=2025&rft.spage=12%20p.&rft.epage=12%20p.&rft.au=ULRICH,%20Clara&LESCOURRET,%20Fran%C3%A7oise&LE%20GALL,%20Olivier&BELLASSEN,%20Valentin&BERNARD-MONGIN,%20Claire&rft.genre=unknown


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