CABiosE: Comparative Analyses of Biostimulants effects on tomato crop and their associated microbiots under water stress conditions
CABASSON, Cecile
Plateforme Bordeaux Metabolome
Biologie du fruit et pathologie [BFP]
Université de Bordeaux [UB]
Plateforme Bordeaux Metabolome
Biologie du fruit et pathologie [BFP]
Université de Bordeaux [UB]
PÉTRIACQ, Pierre
Université de Bordeaux [UB]
Institut National de Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environnement [INRAE]
Plateforme Bordeaux Metabolome
Leer más >
Université de Bordeaux [UB]
Institut National de Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environnement [INRAE]
Plateforme Bordeaux Metabolome
CABASSON, Cecile
Plateforme Bordeaux Metabolome
Biologie du fruit et pathologie [BFP]
Université de Bordeaux [UB]
Plateforme Bordeaux Metabolome
Biologie du fruit et pathologie [BFP]
Université de Bordeaux [UB]
PÉTRIACQ, Pierre
Université de Bordeaux [UB]
Institut National de Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environnement [INRAE]
Plateforme Bordeaux Metabolome
< Leer menos
Université de Bordeaux [UB]
Institut National de Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environnement [INRAE]
Plateforme Bordeaux Metabolome
Idioma
en
Autre communication scientifique (congrès sans actes - poster - séminaire...)
Este ítem está publicado en
Journées Jeunes Chercheurs du département BAP INRAE, 2025-05-14, Bordeaux.
Resumen en inglés
The CABiosE project studies the effects of biostimulants (BS) on tomato crops and their microbiota under water stress conditions. BS enhance plant development by improving nutrient assimilation or tolerance to abiotic ...Leer más >
The CABiosE project studies the effects of biostimulants (BS) on tomato crops and their microbiota under water stress conditions. BS enhance plant development by improving nutrient assimilation or tolerance to abiotic stress. The goal is to determine whether their effects are direct on plants or indirect via the microbiota. The study includes three phases: selecting 2 BS out of 7 (2024-2025), deeper analysis on young plants and fruits (2025-2026), and testing under production conditions. Preliminary results show that water stress reduces plant dry weight, and BS effects on growth and yield vary, with modalities 6 and 7 selected for further trials. The project aims to optimize BS use to enhance crop resilience to water stress, provide recommendations to farmers, and develop innovative tools to assess BS effectiveness. < Leer menos
Palabras clave en inglés
Biostimulant
Tomato
Microbiota
Orígen
Importado de HalCentros de investigación