New Approach Studying Interactions Regarding Trade-Off between Beef Performances and Meat Qualities
CONANEC, Alexandre
Université Clermont Auvergne [2017-2020] [UCA [2017-2020]]
Institut National de la Recherche Agronomique [INRA]
VetAgro Sup - Institut national d'enseignement supérieur et de recherche en alimentation, santé animale, sciences agronomiques et de l'environnement [VAS]
Unité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
Quality control and dynamic reliability [CQFD]
Institut de Mathématiques de Bordeaux [IMB]
Université Clermont Auvergne [2017-2020] [UCA [2017-2020]]
Institut National de la Recherche Agronomique [INRA]
VetAgro Sup - Institut national d'enseignement supérieur et de recherche en alimentation, santé animale, sciences agronomiques et de l'environnement [VAS]
Unité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
Quality control and dynamic reliability [CQFD]
Institut de Mathématiques de Bordeaux [IMB]
PICARD, Brigitte
Université Clermont Auvergne [2017-2020] [UCA [2017-2020]]
Institut National de la Recherche Agronomique [INRA]
VetAgro Sup - Institut national d'enseignement supérieur et de recherche en alimentation, santé animale, sciences agronomiques et de l'environnement [VAS]
Unité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
Université Clermont Auvergne [2017-2020] [UCA [2017-2020]]
Institut National de la Recherche Agronomique [INRA]
VetAgro Sup - Institut national d'enseignement supérieur et de recherche en alimentation, santé animale, sciences agronomiques et de l'environnement [VAS]
Unité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
DURAND, Denis
Université Clermont Auvergne [2017-2020] [UCA [2017-2020]]
Institut National de la Recherche Agronomique [INRA]
VetAgro Sup - Institut national d'enseignement supérieur et de recherche en alimentation, santé animale, sciences agronomiques et de l'environnement [VAS]
Unité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
Voir plus >
Université Clermont Auvergne [2017-2020] [UCA [2017-2020]]
Institut National de la Recherche Agronomique [INRA]
VetAgro Sup - Institut national d'enseignement supérieur et de recherche en alimentation, santé animale, sciences agronomiques et de l'environnement [VAS]
Unité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
CONANEC, Alexandre
Université Clermont Auvergne [2017-2020] [UCA [2017-2020]]
Institut National de la Recherche Agronomique [INRA]
VetAgro Sup - Institut national d'enseignement supérieur et de recherche en alimentation, santé animale, sciences agronomiques et de l'environnement [VAS]
Unité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
Quality control and dynamic reliability [CQFD]
Institut de Mathématiques de Bordeaux [IMB]
Université Clermont Auvergne [2017-2020] [UCA [2017-2020]]
Institut National de la Recherche Agronomique [INRA]
VetAgro Sup - Institut national d'enseignement supérieur et de recherche en alimentation, santé animale, sciences agronomiques et de l'environnement [VAS]
Unité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
Quality control and dynamic reliability [CQFD]
Institut de Mathématiques de Bordeaux [IMB]
PICARD, Brigitte
Université Clermont Auvergne [2017-2020] [UCA [2017-2020]]
Institut National de la Recherche Agronomique [INRA]
VetAgro Sup - Institut national d'enseignement supérieur et de recherche en alimentation, santé animale, sciences agronomiques et de l'environnement [VAS]
Unité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
Université Clermont Auvergne [2017-2020] [UCA [2017-2020]]
Institut National de la Recherche Agronomique [INRA]
VetAgro Sup - Institut national d'enseignement supérieur et de recherche en alimentation, santé animale, sciences agronomiques et de l'environnement [VAS]
Unité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
DURAND, Denis
Université Clermont Auvergne [2017-2020] [UCA [2017-2020]]
Institut National de la Recherche Agronomique [INRA]
VetAgro Sup - Institut national d'enseignement supérieur et de recherche en alimentation, santé animale, sciences agronomiques et de l'environnement [VAS]
Unité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
Université Clermont Auvergne [2017-2020] [UCA [2017-2020]]
Institut National de la Recherche Agronomique [INRA]
VetAgro Sup - Institut national d'enseignement supérieur et de recherche en alimentation, santé animale, sciences agronomiques et de l'environnement [VAS]
Unité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
CHAVENT, Marie
Quality control and dynamic reliability [CQFD]
Institut de Mathématiques de Bordeaux [IMB]
Quality control and dynamic reliability [CQFD]
Institut de Mathématiques de Bordeaux [IMB]
SARACCO, Jérôme
Quality control and dynamic reliability [CQFD]
Institut de Mathématiques de Bordeaux [IMB]
Ecole Nationale Supérieure de Cognitique [ENSC]
< Réduire
Quality control and dynamic reliability [CQFD]
Institut de Mathématiques de Bordeaux [IMB]
Ecole Nationale Supérieure de Cognitique [ENSC]
Langue
en
Article de revue
Ce document a été publié dans
Foods. 2019-06, vol. 8, n° 6, p. 197
MDPI
Résumé en anglais
The beef cattle industry is facing multiple problems, from the unequal distribution of added value to the poor matching of its product with fast-changing demand. Therefore, the aim of this study was to examine the interactions ...Lire la suite >
The beef cattle industry is facing multiple problems, from the unequal distribution of added value to the poor matching of its product with fast-changing demand. Therefore, the aim of this study was to examine the interactions between the main variables, evaluating the nutritional and organoleptic properties of meat and cattle performances, including carcass properties, to assess a new method of managing the trade-off between these four performance goals. For this purpose, each variable evaluating the parameters of interest has been statistically modeled and based on data collected on 30 Blonde d’Aquitaine heifers. The variables were obtained after a statistical pretreatment (clustering of variables) to reduce the redundancy of the 62 initial variables. The sensitivity analysis evaluated the importance of each independent variable in the models, and a graphical approach completed the analysis of the relationships between the variables. Then, the models were used to generate virtual animals and study the relationships between the nutritional and organoleptic quality. No apparent link between the nutritional and organoleptic properties of meat (r = −0.17) was established, indicating that no important trade-off between these two qualities was needed. The 30 best and worst profiles were selected based on nutritional and organoleptic expectations set by a group of experts from the INRA (French National Institute for Agricultural Research) and Institut de l’Elevage (French Livestock Institute). The comparison between the two extreme profiles showed that heavier and fatter carcasses led to low nutritional and organoleptic quality.< Réduire
Mots clés en anglais
trade-off
meat quality
beef performances
modeling
Origine
Importé de halUnités de recherche