The genome of Theobroma cacao.
POULAIN, Julie
Génomique métabolique [UMR 8030]
Genoscope - Centre national de séquençage [Evry] [GENOSCOPE]
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DIEVART, Anne
Amélioration génétique et adaptation des plantes méditerranéennes et tropicales [UMR AGAP]
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GUIGNON, Valentin
Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement [Cirad]
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RIVALLAN, Ronan
Amélioration génétique et adaptation des plantes méditerranéennes et tropicales [UMR AGAP]
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D'HONT, Angélique
Amélioration génétique et adaptation des plantes méditerranéennes et tropicales [UMR AGAP]
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Amélioration génétique et adaptation des plantes méditerranéennes et tropicales [UMR AGAP]
Langue
en
Article de revue
Ce document a été publié dans
Nature Genetics. 2011-02, vol. 43, n° 2, p. 101-8
Nature Publishing Group
Résumé en anglais
We sequenced and assembled the draft genome of Theobroma cacao, an economically important tropical-fruit tree crop that is the source of chocolate. This assembly corresponds to 76% of the estimated genome size and contains ...Lire la suite >
We sequenced and assembled the draft genome of Theobroma cacao, an economically important tropical-fruit tree crop that is the source of chocolate. This assembly corresponds to 76% of the estimated genome size and contains almost all previously described genes, with 82% of these genes anchored on the 10 T. cacao chromosomes. Analysis of this sequence information highlighted specific expansion of some gene families during evolution, for example, flavonoid-related genes. It also provides a major source of candidate genes for T. cacao improvement. Based on the inferred paleohistory of the T. cacao genome, we propose an evolutionary scenario whereby the ten T. cacao chromosomes were shaped from an ancestor through eleven chromosome fusions.< Réduire
Mots clés
cocoa statistics
cacaoyer
Mots clés en anglais
cacao genome
Origine
Importé de halUnités de recherche