Navigation Ecophysiologie et Génomique Fonctionnelle de la Vigne (EGFV) - UMR 1287 par Auteur "THIBON, Cécile"
-
Effet du statut azoté de la vigne sur le potentiel aromatique de la baie de raisin et l’arôme du vin
HELWI, Pierre; GUILLAUMIE, Sabine; THIBON, Cécile ...(Union Girondine des Vins de Bordeaux. n° 1141, pp. 58-61, 2017-03)Article de revue -
La diversité des cépages est une puissante ressource d’adaptation au changement climatique
DESTRAC, Agnès; GOWDY, Mark; SUTER, Bruno ...(Revue Française d'Oenologie. pp. 16-21, 2020-01)Article de revue -
Quels impacts attendus du changement climatique sur les composés aromatiques et leurs précurseurs ?
DARRIET, Philippe; PONS, Alexandre; ALLAMY, L. ...(Acte de colloque. Les 3èmes Assises des vins du Sud-Ouest. Maîtriser le profil des vins dans un contexte de changement climatique, 3. Assises des Vins du Sud-ouest, Colloque, fr, Toulouse, 2016)Communication dans un congrès avec actes -
How terroir shapes aromatic typicity in grapes and wines (Part II)
VAN LEEUWEN, Cornelis; BARBE, Jean-Christophe; GEFFROY, Olivier ...(IVES Technical Reviews vine and wine, 2023-02)Article de revueLibre accès -
How terroir shapes aromatic typicity in grapes and wines (Part I)
VAN LEEUWEN, Cornelis; BARBE, Jean-Christophe; GEFFROY, Olivier ...(IVES Technical Reviews vine and wine, 2023-02)Article de revueLibre accès -
Metabolomic Insights into Wine's Sensory Identity: Unveiling Climate-Driven Changes in Aroma Composition
SANTOS, Jacqueline O; BAIRI, Alexia; DESTRAC-IRVINE, Agnès ...Communication dans un congrès -
Vine nitrogen status and volatile thiols and their precursors from plot to transcriptome level
HELWI, Pierre; GUILLAUMIE, Sabine; THIBON, Cécile ...(BMC Plant Biology. vol. 16, n° 1, pp. 1-23, 2016)Article de revue -
Effect of vine nitrogen status, grapevine variety and rootstock on the levels of berry S-glutathionylated and S-cysteinylated precursors of 3-sulfanylhexan-1-ol
HELWI, Pierre; THIBON, Cécile; HABRAN, Aude ...(Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. vol. 49, n° 4, pp. 253-265, 2015)Article de revue -
To a better understanding of vine nitrogen status on volatile thiols from plot to transcription level.
HELWI, Pierre; THIBON, Cécile; HABRAN, Aude ...(Macrowine 2016, Jun 27-30, Changins (Switzerland), Macrowine 2016, Jun 27-30, Changins (Switzerland), ch, Changins, 2016)Autre communication scientifique (congrès sans actes - poster - séminaire...) -
Effect of vine nitrogen status on grape berry aromatic potential and on wine aroma
HELWI, Pierre; VAN LEEUWEN, Cornelis; GUILLAUMIE, Sabine ...(XXth GiESCO International Meeting, XXth GiESCO International Meeting, 2017 Nov. 5-9, Mendoza, Argentina, ar, Mendoza, 2017)Autre communication scientifique (congrès sans actes - poster - séminaire...) -
Can wine aromas be manipulated by nitrogen applications in the vineyard ?
HELWI, Pierre; HABRAN, Aude; GUILLAUMIE, Sabine ...(OENO Symposium, OENO Symposium, fr, Bordeaux, 2015)Communication dans un congrès avec actes -
Sensitivity of berries ripening to higher temperature - Grape and wine aromatic compounds
DRAPPIER, Jacques; ZHU, Junqi; THIBON, Cécile ...(Sustainable grape and wine production in the context of climate change. Book of abstracts, ClimWine 2016 (Sustainable grape and wine production in the context of climate change), Conférence, UMR EGFV, fr, Bordeaux, 2016)Autre communication scientifique (congrès sans actes - poster - séminaire...) -
“HeatBerry”: sensitivity of berry ripening to higher temperature - berry metabolism
WU, Jing; DRAPPIER, J.; THIBON, Cécile ...(Sustainable grape and wine production in the context of climate change. Book of abstracts, ClimWine 2016 (Sustainable grape and wine production in the context of climate change), Conférence, UMR EGFV, fr, Bordeaux, 2016)Autre communication scientifique (congrès sans actes - poster - séminaire...) -
The effects of a moderate grape temperature increase on berry secondary metabolites
WU, Jing; DRAPPIER, Virginie; GODINAUD, Ghislaine ...(Oeno One. vol. 53, n° 2, pp. 321-333, 2019)Article de revue -
Genotyping by sequencing and genetic mapping of phenology-relevant and berry quality traits from two grapevine mapping populations
OBERT, Camille; THIBON, Cécile; DUCHÊNE, Eric ...(Abstract Book GBG 2018 – Bordeaux, France 15 – 20 July, 12. International Conference on Grapevine Breeding and Genetics (ICGBG), Conférence, Bordeaux, 2018)Communication dans un congrès avec actes -
Aromatic maturity is a cornerstone of terroir expression in red wine
LEEUWEN, Cornelis Van; BARBE, Jean-Christophe; DARRIET, Philippe ...(Oeno One. vol. 56, n° 2, pp. 335-351, 2022-06-24)Article de revueLibre accès