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hal.structure.identifierUnité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
hal.structure.identifierEcole Nationale Supérieure des Sciences Agronomiques de Bordeaux-Aquitaine [Bordeaux Sciences Agro]
dc.contributor.authorELLIES, Marie-Pierre
hal.structure.identifierUnité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
dc.contributor.authorDURAND, Denys
hal.structure.identifierUnité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
dc.contributor.authorGRUFFAT, Dominique
hal.structure.identifierUnité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
dc.contributor.authorLISTRAT, Anne
hal.structure.identifierUnité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
dc.contributor.authorMICOL, Didier
hal.structure.identifierUnité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
dc.contributor.authorORTIGUES MARTY, Isabelle
hal.structure.identifierUnité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
dc.contributor.authorHOCQUETTE, Jean-François
hal.structure.identifierInstitut de Mathématiques de Bordeaux [IMB]
dc.contributor.authorCHAVENT, Marie
hal.structure.identifierInstitut de Mathématiques de Bordeaux [IMB]
dc.contributor.authorSARACCO, J.
hal.structure.identifierUnité Mixte de Recherche sur les Herbivores - UMR 1213 [UMRH]
dc.contributor.authorPICARD, Brigitte
dc.date.accessioned2024-04-04T03:08:36Z
dc.date.available2024-04-04T03:08:36Z
dc.date.issued2016
dc.date.conference2016-11-21
dc.identifier.urihttps://oskar-bordeaux.fr/handle/20.500.12278/193542
dc.description.abstractEnRegarding beef meat, consumers have specific expectations especially concerning meat quality traits (tenderness and tasteespecially) but also nutritional value of meat (fatty acid composition in particular). Thus, the aim of the present work was todetermine to what extent the choice of animal breed and type will meet the consumer’s expectations.The study concerned 75 young bulls from three different breeds (Blond d’Aquitaine, Limousin, Angus) and 13 Charolaisheifers.Overall, the oxidative metabolism appears associated with higher tenderness but lower nutritional value of meat (lesspolyunsaturated fatty acids, more saturated ones). However, for a given breed / a given type of animal, it is difficult toassociate clearly a kind of fatty acid composition and a level of tenderness, letting us suppose that a trade-off has to beestablished, in order to satisfy the various consumers’ expectations.
dc.language.isofr
dc.publisherADIV
dc.publisher.locationClermont-Ferrand (france)
dc.source.title16èmes Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes
dc.subjectcomposition en acide gras
dc.subjecttendrete
dc.subjectviande bovine
dc.subjectrace bovine
dc.subjectqualité sensorielle
dc.subject.entenderness
dc.subject.enbeef
dc.titleLes relations entre la tendreté et la composition en acides gras des viandes bovines sont elles stables selon le sexe et la race ?
dc.typeCommunication dans un congrès
dc.subject.halSciences du Vivant [q-bio]
bordeaux.pagenp
bordeaux.hal.laboratoriesInstitut de Mathématiques de Bordeaux (IMB) - UMR 5251*
bordeaux.institutionUniversité de Bordeaux
bordeaux.institutionBordeaux INP
bordeaux.institutionCNRS
bordeaux.conference.title16. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes
bordeaux.countryFR
bordeaux.title.proceeding16èmes Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes
bordeaux.conference.cityParis
bordeaux.peerReviewedoui
hal.identifierhal-01603384
hal.version1
hal.invitednon
hal.proceedingsoui
hal.conference.end2016-11-22
hal.popularoui
hal.audienceNon spécifiée
hal.origin.linkhttps://hal.archives-ouvertes.fr//hal-01603384v1
bordeaux.COinSctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:journal&rft.title=Les%20relations%20entre%20la%20tendret%C3%A9%20et%20la%20composition%20en%20acides%20gras%20des%20viandes%20bovines%20sont%20elles%20stables%20selon%20le%20sexe%20et%20la&rft.btitle=16%C3%A8mes%20Journ%C3%A9es%20Sciences%20du%20Muscle%20et%20Technologies%20des%20Viandes&rft.atitle=Les%20relations%20entre%20la%20tendret%C3%A9%20et%20la%20composition%20en%20acides%20gras%20des%20viandes%20bovines%20sont%20elles%20stables%20selon%20le%20sexe%20et%20l&rft.date=2016&rft.spage=np&rft.epage=np&rft.au=ELLIES,%20Marie-Pierre&DURAND,%20Denys&GRUFFAT,%20Dominique&LISTRAT,%20Anne&MICOL,%20Didier&rft.genre=unknown


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