Vers une gestion des maladies basée sur le microbiote : analyse du microbiote de la vigne dans des parcelles présentant des niveaux contrastés d'infection par le mildiou
FOURNIER, Paola
Santé et agroécologie du vignoble [UMR SAVE]
Biodiversité, Gènes & Communautés [BioGeCo]
Diversité, Adaptation et Amélioration de la Vigne [AGAP] [DAAV]
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JASWA, Aarti
Santé et agroécologie du vignoble [UMR SAVE]
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FOURNIER, Paola
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THIS, Patrice
Amélioration génétique et adaptation des plantes méditerranéennes et tropicales [UMR AGAP]
Diversité, Adaptation et Amélioration de la Vigne [AGAP] [DAAV]
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Amélioration génétique et adaptation des plantes méditerranéennes et tropicales [UMR AGAP]
Diversité, Adaptation et Amélioration de la Vigne [AGAP] [DAAV]
Langue
en
Autre communication scientifique (congrès sans actes - poster - séminaire...)
Ce document a été publié dans
22nd GiESCO (Group of international Experts for Cooperation on Vitivinicultural Systems) 2023, 2023-07-17, Ithaca.
Résumé en anglais
Vineyards harbor a myriad of microorganisms that interact with each other and with the grapevines. Some microorganisms are plant pathogens, such as the oomycete Plasmopara viticola that causes grapevine downy mildew. Others, ...Lire la suite >
Vineyards harbor a myriad of microorganisms that interact with each other and with the grapevines. Some microorganisms are plant pathogens, such as the oomycete Plasmopara viticola that causes grapevine downy mildew. Others, such as plant growth promoting bacteria and disease biocontrol agents, have a positive influence on vine health. The present study aims to (1) investigate whether vine-based culture media increase the cultivability of the grapevine microbiota, in comparison to standard culture media and (2) identify and isolate bacterial taxa naturally present in grapevine leaves and significantly more abundant in plots showing low susceptibility to downy mildew.< Réduire
Origine
Importé de halUnités de recherche