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hal.structure.identifierLaboratoire d'Ingénierie des Systèmes Biologiques et des Procédés [LISBP]
dc.contributor.authorACEVES-LARA, Cesar Arturo
hal.structure.identifierGénie et Microbiologie des Procédés Alimentaires [GMPA]
dc.contributor.authorATHÈS, Violaine
hal.structure.identifierIngénierie des Agro-polymères et Technologies Émergentes [UMR IATE]
hal.structure.identifierGraphs for Inferences on Knowledge [GRAPHIK]
dc.contributor.authorBUCHE, Patrice
hal.structure.identifierUnité de recherche sur les Biopolymères, Interactions Assemblages [BIA]
dc.contributor.authorVALLE, Guy
hal.structure.identifierUnité expérimentale de Pech-Rouge [PECH ROUGE]
dc.contributor.authorFARINES, Vincent
hal.structure.identifierGénie et Microbiologie des Procédés Alimentaires [GMPA]
dc.contributor.authorFONSECA, Fernanda
hal.structure.identifierIngénierie des Agro-polymères et Technologies Émergentes [UMR IATE]
dc.contributor.authorGUILLARD, Valérie
hal.structure.identifierUnité de recherche sur les Biopolymères, Interactions Assemblages [BIA]
dc.contributor.authorKANSOU, Kamal
hal.structure.identifierUnité de recherche sur les Biopolymères, Interactions Assemblages [BIA]
dc.contributor.authorKRISTIAWAN, Magdalena
hal.structure.identifierGénie et Microbiologie des Procédés Alimentaires [GMPA]
dc.contributor.authorMONCLUS, Vincent
hal.structure.identifierSciences Pour l'Oenologie [SPO]
dc.contributor.authorMOURET, Jean-Roch
hal.structure.identifierInstitut de Mécanique et d'Ingénierie de Bordeaux [I2M]
dc.contributor.authorNDIAYE, Amadou
hal.structure.identifierMathématiques, Informatique et STatistique pour l'Environnement et l'Agronomie [MISTEA]
dc.contributor.authorNEVEU, Pascal
hal.structure.identifierGénie et Microbiologie des Procédés Alimentaires [GMPA]
dc.contributor.authorPASSOT, Stéphanie
hal.structure.identifierGénie et Microbiologie des Procédés Alimentaires [GMPA]
dc.contributor.authorPÉNICAUD, Caroline
hal.structure.identifierSciences Pour l'Oenologie [SPO]
dc.contributor.authorSABLAYROLLES, Jean-Marie
hal.structure.identifierUnité expérimentale de Pech-Rouge [PECH ROUGE]
dc.contributor.authorSALMON, Jean-Michel
hal.structure.identifierIngénierie des Agro-polymères et Technologies Émergentes [UMR IATE]
hal.structure.identifierGraphs for Inferences on Knowledge [GRAPHIK]
dc.contributor.authorTHOMOPOULOS, Rallou
hal.structure.identifierGénie et Microbiologie des Procédés Alimentaires [GMPA]
dc.contributor.authorTRÉLÉA, Ioan Cristian
dc.date.accessioned2021-05-14T09:49:30Z
dc.date.available2021-05-14T09:49:30Z
dc.date.issued2018-04
dc.identifier.issn1466-8564
dc.identifier.urihttps://oskar-bordeaux.fr/handle/20.500.12278/77221
dc.description.abstractEnThis article presents an overview of five use-cases that illustrate food-system modeling approaches, most of them combining quantitative and qualitative methods. The cases deal with issues as diverse as: the modeling of winemaking fermentation; the choice of a food packaging material; the design of solid foam cereal products; argumentation modeling to support multistakeholder decision-making, and the control of freeze-drying for eco-design purposes. They tackle several challenges to modeling and knowledge engineering in food systems: capitalizing data and knowledge; structuring a shared vocabulary and domain knowledge in an ontology; formalizing viewpoints and contradictions from food-related debates; supporting multi-criteria decision-making.
dc.language.isoen
dc.publisherElsevier
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/
dc.subject.enOntology
dc.subject.enKnowledge
dc.subject.enDecision support
dc.subject.enEco-design
dc.subject.enSensor
dc.subject.enModeling
dc.subject.enInformation system
dc.subject.enOptimization
dc.subject.enParameter
dc.subject.enQualitative
dc.title.enThe virtual food system: Innovative models and experiential feedback in technologies for winemaking, the cereals chain, food packaging and eco-designed starter production
dc.typeArticle de revue
dc.identifier.doi10.1016/j.ifset.2017.10.006
dc.subject.halInformatique [cs]/Web
dc.subject.halInformatique [cs]/Intelligence artificielle [cs.AI]
dc.subject.halInformatique [cs]/Modélisation et simulation
bordeaux.journalInnovative Food Science and Emerging Technologies
bordeaux.page54-64
bordeaux.volume46
bordeaux.hal.laboratoriesInstitut de Mécanique et d’Ingénierie de Bordeaux (I2M) - UMR 5295*
bordeaux.institutionUniversité de Bordeaux
bordeaux.institutionBordeaux INP
bordeaux.institutionCNRS
bordeaux.institutionINRAE
bordeaux.institutionArts et Métiers
bordeaux.peerReviewedoui
hal.identifierlirmm-01651998
hal.version1
hal.origin.linkhttps://hal.archives-ouvertes.fr//lirmm-01651998v1
bordeaux.COinSctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:journal&rft.jtitle=Innovative%20Food%20Science%20and%20Emerging%20Technologies&rft.date=2018-04&rft.volume=46&rft.spage=54-64&rft.epage=54-64&rft.eissn=1466-8564&rft.issn=1466-8564&rft.au=ACEVES-LARA,%20Cesar%20Arturo&ATH%C3%88S,%20Violaine&BUCHE,%20Patrice&VALLE,%20Guy&FARINES,%20Vincent&rft.genre=article


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